نگهداری خودرو در فصل تابستان نیاز به تخصص و دانش آنچنانی ندارد و با داشتن آگاهی مختصری درباره نحوه عملکرد قطعات مختلف خودرو میتوانید از از مشکلات احتمالی جلوگیری کنید.
رانندگی در تابستان میتواند گاهی اوقات با چالشهایی همراه باشد. به خاطر گرم شدن هوا، خسارات زیادی بر قطعات ماشین وارد می شود. در هنگام رانندگی در روزهای گرم تابستان هم باید تلاش بیشتری کنید تا به کارایی و دوام قطعات ماشین تان بیفزایید و از مشکلات احتمالی جلوگیری کنید. بررسی وضعیت سیستم خنک کننده، مراقبت از باتری خودرو در تابستان و دیگر قطعات آن به صورت مداوم و دورهای همچنین میتواند از بروز خسارتهای ناشی از بیتوجهی به نکات نگهداری از خودرو در روزهای گرم، جلوگیری کند.
شما با رعایت و عمل کردن به چند نکته ای که در ادامه مطلب بیان می شود ، روی سلامت و طول عمر خودرو خود اثرگذار باشید.
سیستم کولر اتومبیل خود را تنظیم کنید
همان طور که هر سال با شروع گرما کولرهای خانگی را چک میکنیم باید مراقب کولر ماشین هم باشیم. زمانی که کولر خودرو شما روشن است، سعی کنید از رانندگی با سرعت بالا بپرهیزید. چون علاوه بر مصرف سوخت بالا، فشار زیادی به موتور خودرو وارد خواهید کرد.
هنگام رانندگی در ترافیک شدید یا سربالاییهایی با شیب تند، بهتر است کولر را چند دقیقهای خاموش کنید یا از درجات کمتر آن استفاده کنید؛ زیرا در این شرایط موتور خودرو معمولاً بیشتر تحت فشار است. برای پیشگیری از نشت آب به داخل ماشین، لوله فاضلاب اواپراتور را بررسی کنید که مسدود نشده باشد.
هنگام فعالیت کولر، حرکت با پنجرههای باز توصیه نمیشود. بسته بودن پنجرهها فشار کمتری به کولر وارد میکند و موجب کاهش چشمگیر مصرف سوخت میشود؛ ضمن آن که هوای خنک داخل خودرو در صورت باز بودن حتی یک پنجره، به آسانی و به سرعت از دست میرود.
تایر های اتومبیل خود را بررسی کنید
هوای گرم تابستان موجب منبسط شدن هوای داخل لاستیک خودروتان میشود، روی سلامت لاستیکها تاثیر منفی میگذارد.
در فصل تابستان، لاستیکهای خودرو را که در هوای داغ که گرم شدهاند، لمس نکنید، برای چک کردن این لاستیکها، پس از گذشت یک ساعت از توقف کردن خودرو، فشار باد لاستیک را چک کنید. همچنین میتوانید روی لاستیکها مقداری آب بریزید تا کمی خنک شوند.
در روزهای عادی باید هفتهای یک بار فشار باد لاستیکها را چک کنید و در تابستان باید هر روز این کار را انجام دهید.
در روز های گرم تابستان لاستیکهای ماشین خود را به صورت روزانه بشویید. انباشته شدن خاک روی تایر، بر عملکرد لاستیکها تاثیر میگذارد. شستن لاستیکهای ماشین کار چندان سختی نیست و فقط ۱۰ تا ۱۵ دقیقه طول میکشد.
در تابستان پس از طی کردن هر ۸ تا ۱۰ هزار کیلومتر، جای لاستیکهای خودرو را با هم عوض کنید. چون لاستیکهای جلو به خاطر اینکه وظیفه چرخش خودرو در پیچها را هم انجام میدهند، سریعتر دچار سایش میشوند. به ویژه اگر خودروی شما اکسل جلو است، سایش سریعتر اتفاق میافتد.
مراقب باتری خودرویتان باشید
بررسی باتری از نظر استهلاک و فرسودگی یک قدم مهم برای مراقبت از باتری خودرو در تابستان است.
اگر باتری خودرویتان از نوع قدیمیتر با درپوشهای متحرک در بالا است، هوای گرم میتواند باعث شود مایع باتری داخل سریعتر تبخیر شود. بهتر است باتری قدیمی خودرو را قبل از رانندگی در تابستان با یک باتری جدید فلاش تاپ بدون نیاز به تعمیر و نگهداری تعویض کنید.
به صورت مداوم باید سطح الکترولیت باتری را باز هم بررسی کنید. باتری یک سطح مینیموم و ماکسیمم برای الکترولیت دارد و باید میزان آن در داخل باتری چک شود. در این مواقع باید کمی آب مقطر داخل باتری بریزید. برای این کار از اسید یا آب شیر در استفاده آن خودداری کنید. باید در دمای بالا از آب مقطر استفاده کنید. از طرفی همزمان که الکترولیتها بخار میشوند، میزان اسیدیته افزایش مییابند. وقتی میزان اسیدیته بالا باشد، باتری سولفاته خواهد شد.
با مراقبت و نگهداری خوب، عمر باتری خودرو، سه تا پنج سال است. اگر در مناطقی از کشور زندگی میکنید که دمای هوا بالا است، عمر باتری ممکن است حتی کوتاهتر شود.
درجه ترموستات را چک کنید
در زمان شروع فصل تابستان ترموستات را چک کنید به دلیل اینکه در تابستان در زمان کمتری ماشین گرم میشود. اما این موضوع به این معنی نیست که به ترموستات احتیاجی ندارد. چون به هر حال موتور ماشین قبل از راه افتادن باید گرم شود.
و همچنین ترموستات وظیفه به تعادل رساندن دمای موتور را در ساعات اولیه روز به عهده دارد و به خنک کردن موتور در تابستان میپردازد. علاوه براینها، ترموستات نسبت به کارکرد صحیح پمپ خنک کاری، رادیاتور و دیگر بخشها که خودرو را خنک میکنند. بنابراین وجود ترموستات روی موتور یکی از ضرورتهای نگهداری از خودرو در فصل گرما است.
به درجه آمپر خودرویتان توجه کنید
موتور خودرو هنگام کارکردن دمای بسیار زیادی دارد. برای اینکه این دمای زیاد به اجزای آن آسیب نرساند، از آب و خنککننده در اطراف آن استفاده میکنند که با کمک رادیاتور، دمای موتور را کاهش میدهد. وقتی به هر دلیلی دمای آب بالا برود و نتواند موتور را خنک کند، بهاصطلاح میگویند آمپر خودرو بالا رفته است. این اتفاق بیشتر در فصول گرم میافتد.
از نشانه های بالا رفتن آمپر خودرو میتوان به چنین مواردی اشاره نمود:
- داغ بودن کاپوت خودرو
- بیرون آمدن دود و بخار از کاپوت
- شنیدن صداهای نامتعارف از خودرو
- استشمام بوی دود
- کاهش قدرت موتور
نکته مهم:
دمای مناسب موتور خودرو برای فصل گرم، بین ۸۷ تا ۱۰۷ سانتیگراد برآورد شده است.
استفاده از ضدیخ در تابستان را جدی بگیرید!
شاید با دیدن این تعجب کنید که آیا در تابستان هم به ضد یخ احتیاح داریم! جای هیچ تعجبی نیست، چراکه واقعاً توصیه میشود در تابستان هم مانند زمستان در رادیاتور خودرو از مخلوط آب و ضدیخ استفاده کنید، زیرا ضدیخ خواص مهم دیگری غیر از جلوگیری از یخزدگی آب دارد.
نخستین و مهمترین کارکرد ضدیخ (البته غیر از جلوگیری از یخزدگی آب!)، خاصیت ضدجوش بودن آن است که باعث میشود توصیه کنیم حتی در این روزهای گرم هم از ضدیخ در خودرو ضدیخ علاوه بر آنکه میتواند نقطه انجماد آب را به اعدادی زیر صفر برساند،
نقطهجوش آب را هم به بالای 100 درجه میرساند و به این ترتیب آب میتواند بدون آنکه به جوش بیاید دمای بیشتری را تحمل کند.
بهعنوان نمونه بر اساس بررسی انجام گرفته، ترکیب 50-50 آب و ضدیخ دمای جوشی معادل 106 درجه دارد و در نسبت 70درصد ضدیخ و 30 درصد آب دمای جوش به 113 درجه سانتیگراد میرسد.
از سوی دیگر با توجه به آنکه سیستم خنککننده موتور محیطی بسته با فشار بالا است، دمای جوش بازهم افزایش پیدا میکند (اتفاقی که در زودپز میافتد و با بالا رفتن فشار، آب در دمای بالاتری به جوش میآید و به همین دلیل مواد غذایی زودتر در آن میپزند) تا جایی که مخلوط آب و ضدیخ بهراحتی میتواند،
دمای بیش از 120درجه سانتیگراد را نیز در موتور تحمل کند که فراتر از دمای عادی موتور است و به این ترتیب این مخلوط در تابستان نیز مانع از جوش آمدن آب میشود. در کنار این، سازندگان ضدیخ مواد روغنی نیز به آن اضافه میکنند؛ تا در فرآیند کاری خود بتواند واترپمپ را نیز روغنکاری کند تا مانع از آسیب به آن شود.
از سوی دیگر به دلیل رنگ خاص ضدیخ، هرگونه نشتی در سیستم خنککنندگی به راحتی قابلتشخیص است و درنهایت ضدیخ مانع از زنگزدگی اجزای فلزی داخلی موتور توسط آب میشود.
با چنین دلایلی قطعا قانع شدهاید که ضدیخ را در همه فصول استفاده کنید.
سطح سیال خنک کننده خودرویتان را بررسی کنید
به یاد داشته باشید که هفته ای یکبار و یا در هر هزار کیلومتر، سطح سیال خنک کننده مورد بررسی قراردهید. آب مصرفی در خودرو باید سختی کمی داشته باشد.
در این صورت دیرتر رسوب خواهد گرفت. در هر ۳۰ هزار کیلومتر، در شرایط عادی باید سیال خنک کننده تعویض شود. عواملی مثل شرایط سخت رانندگی، زمان تعویض سیال را تغییر می دهد.
دیگر اصول نگهداری خودرو در تابستان
جهت کنترل دمای خودرو در تابستان و پیشگیری از اتفاقاتی غیرمنتظره، حتما در فصل گرم تابستان به موارد زیر نیز توجه داشته باشید:
- مخزن شیشهشوی را پر کنید؛ از آن جایی که مخزن شیشهشوی به موتور نزدیک است و در معرض گرمای زیادی قرار دارد، خالی بودن این مخزن در فصل گرما باعث خشکی، شکنندگی و خرابی این مخزن میشود.
- حدالامکان اتوموبیل را زیر نور آفتاب پارک نکنید و در صورتی به اجبار مجبور به پارک کردن در محیط های آفتابی شدید؛ حتما از آفتاب گیر استفاده نماید.
- یکی از راههای مقابله با گرما استفاده از واکس است.پس از شستشو حتما سطح بدنه را واکس بزنند. این طوری میتوانید تا حد زیادی از بدنۀ خودرو در مقابل نور آفتاب محافظت کنید.
- بعد از پارک ماشین، فرمان را ۱۸۰ درجه بچرخانید. به این ترتیب فرمان کمتر داغ میشود و دستتان را نمیسوزاند.